HTML

Tűzoltók

Tűzoltótechnikai kérdések (illetve irigyeltem a mentők blogot :)

Friss topikok

Linkblog

Flórián nap

Brian 2010.05.04. 18:17

Ma van Szent Flórián Vértanú napja, aki többek közt a tűzoltók védőszentje is.

Szent Flórián 304. május 4-én halt vértanúhalált. Katonacsaládból származott, katonaként szolgált. Felvette a kereszténységet, később búcsút vett a hadseregtől.

303-ban újból kitört a keresztényüldözés. Tudomást szerezvén arról, hogy Laureacumban (ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt megpróbált a segítségükre sietni és a városba indult. Már oda érkezése előtt elfogták egykori katonatársai és a bíró elé vitték. Mindvégig nyíltan vállalta kereszténységét. Büntetésként megbotozták, majd kővel a nyakában az Enns hídjáról a folyóba dobták. Holttestét egy Valéria nevű özvegy emelte ki a folyóból és temette el. Sírja felett templomot építettek, melyet a bencések, majd a lateráni kanonok gondozott, mára híres kegyhely, Ágoston rendi kolostor.

 

Árvizek és tűzvészek ellen védő szent. Nevéhez két csodát kötnek. Még gyermekkorában egy égő ház lángjai aludtak ki imádságára, illetve egy szénégető hozzá fohászkodott vízért mikor az égő boglyába esett. Fohásza meghallgatásra talált. A hagyomány szerint még katonaként egy erőd parancsnokaként is megfékezett egy az erődben terjedő hatalmas tűzvészt.

 

Tisztelete főként Ausztriában, Magyarországon és Bajorországban terjedt el. Leginkább égő házzal a kezében vagy égő házra vizet öntvén ábrázolják. A magyarországi templomok jelentős részében megtalálható szobra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltok.blog.hu/api/trackback/id/tr161974573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása